Kutup Bölgelerinde Aşırı Sıcaklık Artışı - TeknoBiyonik

GÜNCEL

21.03.2022

Kutup Bölgelerinde Aşırı Sıcaklık Artışı

 Antarktika ve Arktik sıcaklıkları araştırmacıları şok etti. Ne kadar sıradışılar? Sonuçları nelerdir?



Son günlerde hem Antarktika'da hem de Kuzey Kutbu'nda alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklar , iklim krizinin bir sonucu olarak aşırılıkların daha yaygın hale geleceği konusunda uyaran araştırmacıları şok etti.

Antarktika Platosu'nun yüksek yerlerindeki Concordia istasyonu, Cuma günü -11.8C ile rekor bir sıcaklığa ulaştı ve mevsim normallerinden 40C'den daha fazla ısındı. Vostok istasyonu -17,7C sıcaklık kaydetti ve rekorunu 15C ile geride bıraktı.

Aynı zamanda, kuzey kutbuna yakın bazı istasyonlar normalin 30C üzerine çıktı, Norveç'te rekorlar kırıldı ve Grönland ve Rus takımadaları Franz Josef Land'de alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklar kaydedildi .

Associated Press'in bildirdiğine göre, Cuma günü bir bütün olarak Antarktika kıtası 1979 ve 2000 yılları arasındaki temel sıcaklığa kıyasla yaklaşık 4,8 derece daha sıcaktı. Aynı gün, Kuzey Kutbu bir bütün olarak 1979-2000 ortalamasından 3,3 derece daha sıcaktı.


Yüksek sıcaklıklara neden olan nedir?

Colorado Eyalet Üniversitesi'nde iklim bilimcisi olan Dr Zachary Labe, Twitter'da "Bu hava olaylarının her ikisi de ısı ve nemin kutuplara doğru taşınmasıyla ilgili" dedi .

Sidney'deki New South Wales Üniversitesi'nde doçent olan Alex Sen Gupta, Avustralya'dan gelen kuvvetli rüzgarların Antarktika'daki olağandışı sıcaklıklara katkıda bulunduğunu söyledi.

"Avustralya'dan doğu Antarktika'ya uzanan çok güçlü kutup rüzgarları üretecek şekilde hizalanan Güney Okyanusu üzerinde Avustralya'nın güneyindeki güçlü hava sistemlerinin bir kombinasyonuna sahibiz."

Monash Üniversitesi'nde iklim araştırmacısı olan Prof Julie Arblaster'e göre, atmosferik bir nehir de Doğu Antarktika'daki yüksek sıcaklıklara katkıda bulunan önemli bir faktördü.

"Bunlar, belirli yerlere ılık ve nemli hava getiren havadaki nem nehirleridir ve o bölgede Antarktika üzerinde gerçekten önemli bir tane meydana geldi."

Nemli hava, kıtanın üzerinde ısıyı hapsederek, sıcak yüzey sıcaklıklarına neden oldu.

Arblaster, "Şu anda Antarktika'da kaydedilen en düşük deniz buzu boyutuna sahibiz" dedi. "Antarktika'nın etrafındaki, normalde kıtaya yakın olabilecek birçok deniz buzu artık okyanus. Düşük Antarktika deniz buzu kapsamı ile bu sıcak sıcaklıklar arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını anlamak gerçekten ilginç olurdu.”

Bunun gibi sıcaklıklar ne kadar olağandışı?

Arblaster, Doğu Antarktika'daki sıcaklığın "olağanüstü bir olay" olduğunu söyledi. "Bunlar 15 ila 40C arasındaki sıcaklık anormallikleri."

Gupta, "Doğu Antarktika'nın büyük bölümlerinin normalden 20 derece daha sıcak olduğu görülüyor. Isınma 15 Mart'ta başladı ve hala devam ediyor."

Avustralya Antarktika Biliminde Mükemmeliyet Merkezi'ne liderlik eden Profesör Matt King, uzun vadeli sıcaklık kayıtlarının eksikliğinin sıcak hava dalgasını tarihsel olarak bağlamsallaştırmayı zorlaştırdığını söyledi.

King, "Kesin sıcaklık kayıtlarının ilki 1950'lerin sonlarında başlıyor, bu yüzden neyin dikkat çekici olup neyin olmadığını anlamak gerçekten zor," dedi. Ancak, iklim krizinin etkisinin, bunun gibi olayların “geleceğe bakış açısı” olacağı anlamına geldiği konusunda uyardı. Bir ara, karbon emisyonlarımızla ne yaptığımıza bağlı olarak, bu tür sıcaklıkları çok daha düzenli görebiliriz.”

Kuzey Sibirya ve Kanada Kuzey Kutbu'nun dünyanın geri kalanından üç kat daha hızlı ısınmasıyla birlikte, Kuzey Kutbu'nda son on yılda sıcaklıklar yaklaşık 1 derece arttı. 2020 kuzey yarımküre yazında bir Arktik sıcak dalgası sırasında Rus Arktik'te 38C'lik rekor bir sıcaklık kaydedildi.

Sonuçları nelerdir?

Monash Üniversitesi Dünya, Atmosfer ve Çevre Okulu Başkanı Prof Andrew Mackintosh, “Bu hava olayı, buz raflarının üzerindeki atmosferik ısınmanın bir örneğidir” dedi.

Antarktika'da, sıcaklığın "önemli bir fark yaratmak için oldukça uzun bir süre devam etmesi gerekecek" dedi. Ana endişe, okyanus üzerinde yüzen buz tabakalarının uzantıları olan buz raflarının zayıflamasıdır . İç buzun tutulmasında önemli bir rol oynarlar.

Mackintosh, "Buz raflarını kaybettiğimizde, iç kısımda bulunan topraklanmış buz daha hızlı akacak… okyanusa gidecek ve deniz seviyesinin yükselmesine neden olacak" dedi.

King, son günlerde doğu Antarktika kıyı şeridi boyunca potansiyel yüzey erimesi ve kar yumuşaması göstergeleri olduğunu söyleyerek aynı fikirde. "Bazı yönlerden, Antarktika'nın geleceği, son 50 yılda orada birçok derece ısınmanın yaşandığı Kuzey Kutbu'nun geleceğine benzeyecek" dedi.

Anormal derecede yüksek sıcaklıklar yaşayan Svalbard'da bu ay Arktik deniz buzunda keskin bir düşüş oldu .

Geçen yıl araştırmacılar, Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun daha önce düşünülenden iki kat daha hızlı inceldiğini keşfetti. Kanada Kuzey Kutbu'ndaki son tamamen bozulmamış buz rafı , artan sıcaklıkların bir sonucu olarak 2020'de çöktü .

Buzun erimesi bir kısır döngü ile sonuçlanır : daha büyük bir karanlık su alanı açığa çıkar, güneş enerjisinin artan emilimini öğrenir ve bu da daha fazla ısınmaya neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder