İşlemci üretiminde İki Yıl Daha Kriz Yaşanacak Gibi - TeknoBiyonik

GÜNCEL

21.03.2022

İşlemci üretiminde İki Yıl Daha Kriz Yaşanacak Gibi


Endüstrinin en önemli tedarikçilerinden birine göre, tedarik zinciri üretimi hızlandırmak için mücadele ederken, yonga üreticilerinin milyarlarca dolarlık genişleme planları, önümüzdeki iki yıl içinde kritik ekipman sıkıntısı nedeniyle kısıtlanacak.

Uyarı, gelişmiş yarı iletkenler yapmak için kullanılan litografi makineleri için küresel pazara hakim olan ASML'nin CEO'su Peter Wennink'ten geliyor

Wennink, "Önümüzdeki yıl ve sonraki yıl kıtlık olacak" dedi. “Bu yıl geçen yıldan daha fazla makine göndereceğiz ve . . . gelecek yıl bu yıldan daha fazla makine. Ancak talep eğrisine bakarsak bu yeterli olmayacaktır. Kapasitemizi gerçekten yüzde 50'den fazla artırmamız gerekiyor. Bu zaman alacak.”

ASML'nin makineleri, devreleri silikon gofretlere aşındırmak için kullanılır. Radio Free Mobile'ın teknoloji analisti Richard Windsor, "Yarı iletken tedarik zincirindeki en kritik tek şirket" dedi. “Silikon çiplerin matbaası.”

Wennink, ASML'nin tedarikçileriyle kapasiteyi nasıl artıracağını değerlendirdiğini söyledi. Gerekli yatırım ölçeğinin henüz net olmadığını söyledi. ASML, 200'ü kritik olan 700 ürünle ilgili tedarikçiye sahiptir.

Yorumları, yarı iletken endüstrisinin küresel cips kıtlığını ve artan talebi karşılamak için yeni üretim yatırımlarını hızlandırmasıyla geldi. Analistler, pazarın 2030 yılına kadar ikiye katlanarak 1 trilyon dolara çıkmasını bekliyor.

Intel geçen hafta Avrupa'da üretim ve araştırmaya yaklaşık 33 milyar € yatırım yapacağını ve talebe bağlı olarak on yılın sonunda 80 milyar €'ya yükseleceğini söyledi. Ayrıca ABD'de çip üretimini genişletmek için 40 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

ABD'li yonga üreticisi, önümüzdeki üç yıl içinde 100 milyar dolardan fazla yatırım yapan endüstri lideri Tayvanlı TSMC'ye yetişmek için yarışıyor . Samsung, hükümete göre 150'den fazla Güney Koreli şirket tarafından yatırılacak olan tahmini Won510tn'nin (421 milyar $) bir parçası olan üretimi genişletmek için on yılın sonuna kadar 150 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi.

ABD ve Avrupa da, Asyalı üreticilere olan bağımlılıklarını azaltmak amacıyla çip üretimine on milyarlarca dolarlık destek planlıyor.

Intel'in CEO'su Pat Gelsinger, ekipman sıkıntısının şirketin genişleme planları için bir zorluk oluşturduğunu kabul etti. Eksiklikler konusunda Wennink ile doğrudan temas halinde olduğunu ve Intel'in üretimi hızlandırmak için şirkete kendi üretim uzmanlarını gönderdiğini söyledi.

Financial Times'a “Bugün bu bir kısıtlama” dedi. Ancak sorunu çözmek için hala zaman olduğunu vurguladı. Yonga fabrikasının kabuğunu inşa etmek iki yıl alacaktı. “Sonra, üçüncü veya dördüncü yılda ekipmanla doldurmaya başlarsınız” dedi.

Wennink, yeni üretim tesislerinin çoğu 2024'ten önce devreye girmeyeceğinden, tedarik zincirinde kapasiteyi genişletmek için hala biraz zaman olduğu konusunda hemfikirdi. Ancak bu kolay olmayacaktı. Örneğin, ASML ekipmanının en karmaşık bileşeni, Alman üretici Carl Zeiss tarafından yapılan lensti.

Wennink, "Önemli ölçüde daha fazla lens yapmaları gerekiyor" dedi. Ama önce şirketin “temiz odalar inşa etmesi; izin istemeye başlamaları gerekir; yeni bir fabrikanın inşasını organize etmeye başlamaları gerekiyor. Bir fabrika hazır olduğunda, üretim ekipmanını sipariş etmeleri gerekir; insanları işe almaları gerekiyor. Ve daha sonra . . . lensi yapmak 12 aydan fazla sürüyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder