Rakipleri Rusya ile bağları koparırken Renault Moskova'da otomobil üretimine yeniden başladı - TeknoBiyonik

GÜNCEL

21.03.2022

Rakipleri Rusya ile bağları koparırken Renault Moskova'da otomobil üretimine yeniden başladı

 




Fransız otomobil üreticisi Renault, Moskova'daki fabrikalarında üretime yeniden başladı ve Ukrayna'ya karşı savaşı nedeniyle Rusya ile bağlarını kesen diğer birçok büyük küresel şirketin eğilimini aştı .

Renault, Vladimir Putin'in emriyle Ukrayna'nın işgal edilmesinden sonra lojistik sorunları öne sürerek geçen ay tesisteki üretimi durdurmuştu. Ancak, Reuters tarafından alıntılanan kaynaklara göre, Renault'nun üretimi yeniden başlatma kararı, ana hissedarı olan Fransız hükümetinin desteğini alıyor.

Renault, 2007'de hızlı büyüyen bir pazara ilk yatırım yaptıktan sonra, 2016 yılının sonlarından bu yana Rus otomobil üreticisi Avtovaz'da üçte ikilik kontrol hissesine sahip Bu, 40.000 yerel çalışanı ile ülkede diğer Avrupalı ​​rakiplerinin çoğundan daha büyük operasyonlara sahip olduğu anlamına geliyor ve ABD, İngiltere ve AB hükümetleri Rusya'yı ekonomik olarak tecrit etmeye çalışırken büyük bir zorluk oluşturuyor.

Avtovaz, 2021'de yaklaşık 2.900 araç sattı ve Renault için vergi öncesi 186 milyon Euro (156 milyon £) kar elde etti - veya o yıl kazancının yaklaşık %12'si. Avtovaz, Sovyetler Birliği'nde devlete ait bir şirket olarak başladı ve Zhiguli ve ardından Lada markaları altında Komünist rejimle güçlü bir şekilde ilişkilendirilen otomobiller üretti.

Avtovaz, Moskova'daki fabrika yeniden faaliyete geçerken Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Volga nehri üzerindeki bir şehir olan Tolyatti'deki ve 500 km kuzeydoğudaki bir şehir olan Izhevsk'teki bir başka büyük fabrikada bu hafta üretimi kısmen durdurduğunu söyledi. Avtovaz, durmanın elektronik parça sıkıntısından kaynaklandığını söyledi.

Dünyanın dört bir yanındaki otomobil üreticileri, otomobil radyolarından ön cam sileceklerine kadar her şeyde kullanılan yarı iletken bilgisayar çiplerini tedarik etmek için mücadele ediyor ve ekonomik izolasyon derinleştikçe Rus fabrikalarının sıranın daha da altına düşmesi muhtemel. İşgalden bu yana Rusya'ya uygulanan Batı yaptırımları, yarı iletken ihracatına yönelik yasakları içeriyor.

Avrupa'dan ve diğer zengin ekonomilerden birçok şirket, hükümet baskısı ve yaptırımları sonrasında Rusya'daki varlıklarını silmek zorunda kaldı.

Reebok spor giyim markasının sahibi Authentic Brands, Pazartesi günü ülkedeki mağazalarının ve web sitesinin "operasyonlarını derhal askıya almak için gerekli adımları attığını" söyledi.

İsviçreli yiyecek ve içecek grubu Nestlé de dahil olmak üzere Rusya'da kalan bu firmalar , oradaki işlerini durdurma konusunda artan bir baskı altına girdiler. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Cumartesi günü İsviçre'nin başkenti Bern'de binlerce protestocuya canlı yayında yaptığı konuşmada, Rusya'da bebek maması, tahıl gevrekleri ve bazı evcil hayvan mamaları gibi “temel” ürünleri satmaya devam eden şirketi eleştirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder