DÜNYANIN EN SOĞUK YERİ NERESİDİR? - TeknoBiyonik

GÜNCEL

1.01.2024

DÜNYANIN EN SOĞUK YERİ NERESİDİR?


Birazdan size anlatacağımız yerde sıcaklıklar hayal bile edilemeyecek derecelerde -98 dereceye kadar düşebiliyor. Uydu verilerinin yeniden analiziyle ortaya çıkan bu rakam, aynı bölgede kaydedilen -93 santigrat derecelik önceki rekoru da geride bırakıyor: Sizce burası nerede?

Doğu Antarktika'daki donmuş bir platoda gezegenimizin en soğuk yeri yatıyor. Berrak atmosfer koşulları ile birkaç gün boyunca devam eden son derece kuru havanın birleşimi, bu dondurucu sıcaklıklara ulaşmanın anahtarıdır. Bu rekordan önce, coğrafi Güney Kutbu'ndan 1.301 kilometre uzakta bulunan Vostok Araştırma İstasyonu şimdiye kadar kaydedilen en düşük sıcaklık rekorunu elinde tutuyordu.

Temmuz 1983'te Güney Yarımküre yazında termometre -89,2 santigrat dereceye düştü. Ayrıca bu durumda, bulut örtüsünün olmaması gibi belirli iklim koşulları da bu aşırı noktaya ulaşılmasına katkıda bulunmuştur. Ancak aşırı soğuk sadece Antarktika ile sınırlı değil. Doğu Sibirya'da bir köy olan Oymyakon , Dünya üzerinde kalıcı olarak yaşanılan en soğuk yer olarak biliniyor.

Kış sıcaklıklarının ortalama eksi -50 santigrat derece olduğu Oymyakon, eksi -71,2 santigrat derece sıcaklıkla 1924'te en soğuk gününü kaydetti. Kuzey Yarımküre'de kaydedilen en düşük sıcaklık, 22 Aralık 1991'de Kuzey Kutup Dairesi'nin kalbinde, Grönland'daki Klinck Hava İstasyonu'nda eksi -69,6 santigrat dereceydi.

Son olarak Kuzey Kutup Dairesi'nin sadece 450 kilometre güneyinde yer alan Sibirya'daki Yakutsk şehri dünyanın en soğuk şehridir . 18 Ocak 2023'te -62,2 santigrat derece ile neredeyse yirmi yılın en soğuk sıcaklığıyla yeni bir rekor kırıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder