Çin'in Xiaomi ilk elektrikli otomobilini tanıttı, en iyi otomobil üreticisi olmayı planlıyor - TeknoBiyonik

GÜNCEL

31.12.2023

Çin'in Xiaomi ilk elektrikli otomobilini tanıttı, en iyi otomobil üreticisi olmayı planlıyor


Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi  Perşembe günü ilk elektrikli aracının üzerindeki örtüleri çıkardı ve hemen dünyanın en büyük beş otomobil üreticisinden biri olmayı hedeflediğini duyurdu.

Speed ​​Ultra'nın kısaltması olan SU ile SU7 olarak adlandırılan sedan, İcra Kurulu Başkanı Lei Jun'un Tesla (TSLA.O) arabalarından ve Porsche'nin EV'lerinden daha hızlı hızlanma hızları sağlayabilen "süper elektrik motoru" teknolojisine sahip olduğunu öne sürdüğü, merakla beklenen bir modeldir. 

Ancak birkaç ay içinde satışa çıkması muhtemel olan otomobil, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin otomobil pazarının, can yakıcı bir fiyat savaşını körükleyen kapasite fazlası ve yavaşlayan taleple boğuştuğu bir dönemde ilk kez sahneye çıkıyor .


Bu, Xiaomi İcra Kurulu Başkanı Lei Jun'u büyük hedeflerin ana hatlarını çizmekten alıkoymadı.


Açılışta, "Önümüzdeki 15 ila 20 yıl boyunca çok çalışarak, dünyanın en büyük 5 otomobil üreticisinden biri olacağız ve Çin'in genel otomobil endüstrisini yükseltmeye çabalayacağız" dedi.


Bu planların arasında "Porsche ve Tesla ile karşılaştırılabilecek bir rüya arabası" inşa edilmesinin de yer aldığını ekledi.


SU7'nin aynı zamanda Xiaomi'nin popüler telefonları ve diğer elektronik cihazlarıyla ortak işletim sistemi nedeniyle müşterilere hitap etmesi bekleniyor. Sürücüleri, şirketin mevcut mobil uygulama portföyüne kesintisiz erişime sahip olacak.


Şangay merkezli danışmanlık firması Automobility'nin CEO'su Bill Russo, "Xiaomi, yüz milyonlarca 'Mi Hayranı'na veya akıllı cihaz ekosisteminin üyelerine sahip köklü bir tüketici elektroniği markasıdır" dedi.


Bu nedenle, otomobilin akıllı bir cihaza dönüşmesiyle önemli bir ilerleme fırsatına sahipler.


SU7 iki versiyonla gelecek; biri tek şarjla 668 km'ye (415 mil) kadar sürüş menziline sahip, diğeri ise 800 km'ye kadar menzile sahip. Karşılaştırıldığında Tesla'nın Model S'nin menzili 650 km'ye kadar çıkıyor.


Fiyatlandırma henüz açıklanmadı. Lei, maliyetin "gerçekten biraz yüksek olacağını, ancak herkesin haklı olduğunu düşünmesini sağlayacak" dedi.


Çin için kayıtlara geçen en soğuk Aralık aylarından birinin ortasında, SU7 aynı zamanda kış konusunda endişe duyan tüketicilere de hitap edecek şekilde konumlandırılıyordu. Lei, cihazın düşük sıcaklıklarda hızlı şarj etme kapasitesine sahip olduğunu ve kar gibi zorlu koşullar altında engelleri tanımasına olanak tanıyan ileri teknolojiyle donatıldığını söyledi.

Ayrıca Xiaomi otomobillerinin otonom sürüş yeteneklerinin sektörde ön sıralarda yer alacağını da söyledi.

Lei'nin hırsları Xiaomi'nin hisse fiyatını artırmada başarısız oldu, ancak şirketin Hong Kong'da listelenen hisseleri daha önceki kazançlarından vazgeçip %0,3 daha düşük bitirdi.

Çin'in en büyük beşinci akıllı telefon üreticisi, akıllı telefonlara yönelik talebin durgunlaşması nedeniyle ana faaliyet alanının ötesinde EV'leri de kapsayacak şekilde çeşitlendirme arayışındaydı ve bu plan ilk kez 2021'de işaretlenmişti. EV'leri geliştirmek için otomobil üreticileriyle ortaklık kuran diğer Çinli teknoloji şirketleri arasında telekomünikasyon devi Huawei (HWT) de yer alıyor. UL) ve arama motoru firması Baidu (9888.HK) .

Xiaomi, on yıl içinde otomobillere 10 milyar dolar yatırım yapma sözü verdi ve Çin elektrikli araç pazarında, arz fazlalığını artırmak konusunda isteksiz olan yetkililerden onay alan az sayıdaki yeni oyuncudan biri .

Otomobilleri, devlete ait otomobil üreticisi BAIC Group'un (1958.HK) bir birimi tarafından , yıllık 200.000 araç kapasiteli Pekin'deki bir fabrikada üretilecek .

Zheshang Securities'in üçüncü çeyrek rakamlarına göre, son derece kalabalık bir Çin elektrikli araç pazarında, en büyük rekabet muhtemelen üçte bir paya sahip olan ve Tesla'nın %9'una sahip olan BYD'den (002594.SZ gelecek .






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder