ABD'de Apple Watch ithalat yasağının ardından ne olacak? - TeknoBiyonik

GÜNCEL

26.12.2023

ABD'de Apple Watch ithalat yasağının ardından ne olacak?


 Popüler Apple Watch'un ABD'ye ithal edilmesi yasağı yürürlüğe girdi.

Yasağın tüketiciler için ne anlama geldiğine ve Apple'ı nelerin beklediğine bir bakalım.

Yasak neden konuldu?

Ekim ayında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, tıbbi izleme teknolojisi şirketi Masimo'nun yaptığı şikayetin ardından Apple'a Apple Watch ithalatını ve satışını durdurmasını emretti.

Uluslararası ticari anlaşmazlıklarla ilgilenen federal bir kurum olan ITC, kandaki oksijen seviyelerini okuyan bir Apple Watch özelliğinin Masimo'nun nabız oksimetresine ilişkin patentlerini ihlal ettiğini belirledi.

Başkan Joe Biden yönetiminin kanun ve düzen kaygıları nedeniyle kararı veto etmek için 25 Aralık'a kadar 60 günü vardı, ancak bunu yapmamayı tercih etti.

ABD'deki Apple Watch satışları nasıl etkilendi?

Cupertino, Kaliforniya merkezli Apple, 18 Aralık'ta en yeni üst düzey Series 9 ve Ultra 2 modellerinin ABD satışlarını Noel Günü'nün son tarihinden önce önleyici olarak durduracağını duyurdu. ITC'nin siparişi, nabız oksimetresi özelliği olmayan ve Apple'da satışa devam eden daha ucuz Apple Watch SE'yi etkilemiyor.

ITC'nin kararı yalnızca söz konusu ışık tabanlı nabız oksimetresi özelliğine sahip Apple Watch'lar için geçerli ancak bu teknolojiye sahip hangi modellerin etkilendiğini belirtmiyor. Apple, nabız oksimetresini ilk kez Seri 6 saatlerinde tanıttı ve Masimo, bu teknolojiye sahip tüm Apple Watch'ların patentlerini ihlal ettiğini savundu.

Apple, yasak nedeniyle Seri 6'ya kadar uzanan garanti kapsamındaki saatleri değiştirmeyi de durduracağını söyledi.

Yasak, özellikle Apple ve onun "bağlı şirketleri, ana şirketleri, yan kuruluşları veya diğer ilgili ticari kuruluşları" için geçerli olup, Apple Watch satan diğer perakendecileri etkilemeyebilir.

Apple Watches Series 9, 26 Aralık itibarıyla Amazon, Best Buy ve Walmart gibi satıcılarda hâlâ mevcuttu.

Apple'a yönelik suçlamalar neler?

Geçen yıl kandaki oksijen seviyesini ölçebilen ve diğer sağlık göstergelerini takip edebilen bir saati piyasaya süren Masimo, potansiyel bir işbirliğini tartıştıktan sonra Apple'ı çalışanlarını işe almak ve teknolojisini çalmakla suçladı. Kaliforniya federal mahkemesinde Masimo'nun iddialarına ilişkin jürili duruşma Mayıs ayında usul hatasıyla sonuçlandı ve henüz ertelenmedi.

Apple, Irvine, California merkezli Masimo'nun yasal işlemlerini, rakip akıllı saatinin önünü açmaya yönelik bir hareket olarak nitelendirdi ve Masimo'ya, Delaware'deki federal mahkemede patent ihlali nedeniyle karşı dava açtı.

Şimdi Apple'ın seçenekleri neler?

Apple'ın yasağa Washington'daki federal temyiz mahkemesinde itiraz etmesi bekleniyor. 20 Aralık'ta ITC, Apple'ın temyize kadar yasağın durdurulması yönündeki talebini reddetti.

Apple'ın ayrıca saatlerinin Masimo'nun patentlerini ihlal etmeden çalışmasını sağlayacak yazılım değişiklikleri üzerinde çalıştığı bildiriliyor. ABD Gümrük ve Sınır Koruması'nın geçici çözümü onaylaması halinde şirket, saatleri ithal etmeye ve satmaya devam edebilir.

Masimo, patentlerinin donanımı kapsadığını ve bir yazılım çözümünün işe yaramayacağını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder