Metaverse'in Yükselişi: Kripto, NFT ve Lüks Markaların Birleştiği Yer - TeknoBiyonik

GÜNCEL

13.02.2022

Metaverse'in Yükselişi: Kripto, NFT ve Lüks Markaların Birleştiği Yer

 


On yıl önce kulağa bilimkurgu aksiyon filmlerinden fırlamış gibi gelse de, metaverse modern dünyanın iyi niyetli bir parçası haline geldi. Özellikle 2021, meta-maninin iş sektörünü tamamen ele geçirdiğini gördü, Facebook metaverse odaklı projeleri ve metaverse ile ilgili bir dizi içeriği duyurdu. 

Metaverse 2022:

Artık bir bilimkurgu destanının ortamı değil, metaverse maddi dünya kadar gerçek oluyor. Ama metaverse nedir? Kısacası, meta veri deposu, insanların gerçek dünyada olduğu kadar kolay bir şekilde etkileşime girmesi için tasarlanmış sanal dünyaları ifade eder. Bu, oyun oynamanın veya avatarlarla sohbet etmenin ötesine geçer. Daha da önemlisi, bu, varlık satın almak, evlenmek, seyahat etmek ve aradaki her şey anlamına gelir. Moda ve ilgili endüstriler dahil.

Ceek'in Kurucusu  Mary Spio'ya göre, "Metaverse, içerik oluşturucuların izleyicilerle yepyeni bir şekilde bağlantı kurmasını sağlayarak NFT'ler, dijital ürünler ve çok daha fazlası aracılığıyla büyük para kazanma fırsatları yaratacak." 

Kripto para birimlerinin ve NFT'lerin Metaverse içerik oluşturma işinde oynayacağı rollerle ilgili olarak Spio, "Sanal para birimleri Metaverse'deki en doğal ödeme araçlarıdır. Örnek olarak, Ceek bunu bir VR kullanırken ödeme kolaylığı için uyguladı. Ayrıca, sonunda Web 3.0'da bir gereklilik olacak olan tam şeffaflığı sağlar. NFT'ler, Avatar Tişörtlerinden dairelere ve sanal evlere kadar gerçek ve nadir dijital varlıkları izleme becerisini sağlayacaktır. Bu kripto para birimleri ve NFT'ler olmadan, çok Metaverse'de sorunsuz bir şekilde çalışması zor."

Tüm bunlarla birlikte metaverse'nin gerçek dünyayı nasıl etkilediğini görmek kolay ve bu etki lüks sektörü de içeriyor. Yüzeyde, ikisi o kadar bağlantılı görünmeyebilir. Lüks, özünde, deneyimin münhasırlığı ile ilgilidir ve metaverse herkese açık olduğunda, bu nasıl tercüme edilir?


Moda Metaverse:

Gerçekte, metaverse teknolojik bir gelişmedir ve teknoloji her zaman lüksü göstermenin bir yolu olmuştur. En yeni akıllı telefonlardan yüzlerce dolara mal olan aksesuarlara kadar, iki dünya her zaman oldukça iç içe geçmiştir. Blockchain tabanlı daha fazla gelişme gördüğümüz son on yılda bile, lüks bir şekilde sinyal verdi. Bir zamanlar yeni bir internet konsepti olan kripto para birimleri artık genellikle binlerce dolar değerinde ve onları elde tutmak, sosyal medyaya hükmeden 'kripto bros' ile servet sinyali vermenin bir yolu haline geldi. NFT'lerin internet koleksiyonları olarak kullanılmaya başlanmasıyla, en yüksek puanlı koleksiyondan bir parçaya sahip olmak artık bir Warhol veya Basquiat'a sahip olmak gibi. Basitçe söylemek gerekirse, çok paraya satılabilen her şey bir statü sembolü haline gelebilir ve bunlar kriptoları ve NFT'leri içerir hale geldi. 

Bana göre lüks sektörü, özellikle moda dünyası, kesinlikle dikkat çekti ve trendin üzerine çıktı. Örneğin, 2021'de Gucci, Christie'nin 'PROOF OF SOVEREIGNTY: A Curated NFT Sale by Lady PheOnix' adlı ve 25.000 $  ' a satılan bir NFT olarak bir moda filmi yayınladı.

Louis Vuitton da benzer bir yol izledi ve lüks markanın kurucusunun 200. doğum gününü kutlamak için Louis the Game adlı bir oyun yayınladı. Oyun içinde, oyuncular sadece Vuitton olarak oynayamaz, aynı zamanda oyunun içine yerleştirilmiş 30 NFT'den bazılarını bulabilirler. Bu NFT'lerden 10'u popüler bir dijital sanatçı olan Beeple ile işbirliği içinde tasarlandı, ancak 30'dan hiçbiri satılamıyor. 


Son olarak, Burberry , Blankos Block Party adlı bir oyun çıkarmak için Mythical Games şirketi ile ortaklık kurdu. Oyun, yalnızca lüks bir moda evinin oyun sektörünü ele geçirdiği ilk sefer olmakla kalmıyor, aynı zamanda Burberry'nin sınırlı sayıda NFT'lerine de ev sahipliği yapıyor. 

NFT'ler ve diğer blok zinciri tabanlı kavramlar hakkında bazı tartışmalar olsa da, moda evleri bunların kullanımını açıkça görüyor. Bu ilginin, şaşırtıcı olasılıklarla metaverse uzayına taşınması muhtemeldir. Bunun nedeni, metaverse'lerin gevşek bir şekilde 'gerçek' dünyaya dayanmasına rağmen, onunla yapılabileceklerin çok az sınırı olmasıdır. Şu anda, birkaç moda şirketi, ilginç sonuçlarla ayak parmaklarını metaverse daldırıyor. 

Meta veri deposuna ve NFT alanına girmek isteyen moda markalarının ihtiyaçlarına hizmet etmek için ortaya çıkan yeni kaynaklar da var. Ne de olsa NFT'ler yaratmak ve onları metaverse ile uyumlu hale getirmek her moda evi veya tasarımcının Gucci veya Burberry tariflerine sahip değildir.


Internet Made gibi dijital moda evlerinin devreye girdiği yer burasıdır . Internet Made, yaratıcıların moda NFT'leri tasarlamasına yardımcı olmaya adanmış bir metaverse moda markası ve yaratıcı merkezdir. Marka, moda tasarımcıları ve sanatçılar için bir hareket olmayı hedefliyor, aynı zamanda uyumsuzlar ve kripto hayranlarının kendilerini yeni yollarla ifade etmeleri ve yeni sanal ortamlara hazırlanmaları için.

Rok Bozic, "Küresel yetenekler için yeni bir moda pazarına ve topluluğa öncülük ederek, yeni bir moda kültürünün temellerini atmayı ve çevrimdışı moda endüstrisindeki yüksek karbon emisyonları ve büyük kaynak israfı gibi sürdürülemez uygulamaları azaltmayı umuyoruz" diyor. Internet Made'nin kurucu ortağı.

Günün sonunda, insanlar bir NFT dünyasında sadece avatar olsalar bile giyecek kıyafetlere ihtiyaç duyarlar. Bozic ve ortağı Tim Brdnik sayesinde tasarımcılar bu geçişi kolayca gerçekleştirebiliyor ve bu yeni geçişten faydalanabiliyor. Bu aynı zamanda çevre için de faydalıdır çünkü moda endüstrisi yıllardır atık ve karbon emisyonları nedeniyle eleştiriliyor. Metaverse moda ile giyim artık tamamen sanal ortamlarda yaratılabilir ve deneyimlenebilir ve böylece moda tasarımı, üretimi ve kullanımı arasında yeni, sürdürülebilir bir ilişki yaratılabilir.

Tüketicilere, piyasaya sürüldüğünde NFT modasını satın almaları için daha iyi yollar da veriliyor. Tipik olarak, kullanıcıların NFT'leri satın almak için belirli bir platforma kaydolmaları ve ardından bunları bağımsız olarak meta veri deposuna aktarmaları gerekir. Gerçek hayatta alışveriş merkezleri ve mağazalar, giyim ve aksesuar satın almanın kolaylığını çok daha kolay bir şekilde sunuyor. 

Benim için daha da heyecan verici olan şu ki, MetaDojo adlı bir proje bu kolaylığı meta veriye getiriyor. Bu, şirketlere herhangi bir meta veri tabanına yerleştirilebilen ve web sitelerine ve hatta sosyal medya kanallarına yerleştirilebilen hem kullanıma hazır hem de özelleştirilebilir 3B binalar sağlayarak yapılır. Geliştiriciler, markaların iç, dış ve diğer şeyleri özelleştirebilmesi için farklı konfigürasyon seçenekleri sunar.

Bu binalarda, NFT koleksiyonları, mağazaların kıyafetleri vb. gösterdiği şekilde sergilenebilir. Bu, meta veri deposu kullanıcıları dijital giysiler için alışveriş yapmak istediklerinde, bunu gerçek hayatta olduğu kadar kolay bir şekilde yapabilecekleri anlamına gelir.

Alanlar ayrıca sanal etkinlikler ve toplantılar için de kullanılabilir. Bu, moda podyum gösterilerinin, giysiler satışa çıkarken aynı binada yapılabileceği anlamına gelir. MetaDojo ayrıca şirketlere örneğin etkinlik sırasında yemek servisi yapabilecek sanal asistanlar sunmayı da hedefliyor. COVID-19 pandemisinin ardından sanal moda şovlarının popüler hale geldiği göz önüne alındığında, bu tüm kavramları düzgün bir şekilde birbirine bağlar.

Ancak tüm bunlar, yalnızca tüketicilerin genel olarak kripto ve blok zinciri endüstrisi hakkında kaynaklara ve eğitime sahip olması durumunda mümkündür. Neyse ki, bu ihtiyacı karşılamak için seçenekler ortaya çıkıyor. Örneğin CryptoXpress , kullanıcıların yalnızca yüzlerce kripto para alıp satmasına değil, aynı zamanda kriptoda ödeme ve transfer yapmasına da olanak tanır. Bu, tüketicilerin lüks mallarını fiat para biriminde olduğu gibi kripto ile kolayca satın alabilecekleri anlamına gelir. Ayrıca CryptoXpress, hem alım hem de satım için yerleşik bir NFT pazarına erişim sunar. Finansal araçlar ve pazar erişiminin bu birleşimi, müşterilerin her zamankinden daha fazla bağlı olacağı anlamına geliyor. 

NFT modası yaratma araçları ve bunları satacak kaynaklar arasında, alan, lüks sektörün de dahil edilmesiyle her zamankinden daha fazla gelişme yolunda ilerliyor. Web3, NFT ve DeFi projelerini teşvik etme konusunda uzmanlaşmış en bilinen şirketlerden biri olan X10 ajansından Sergey Baloyan'ın dediği gibi , bu sinerji hem yaratıcılar hem de tüketiciler için faydalıdır.

"NFT'ler ve DeFi gibi şeylerin tüketiciler için pek çok faydası var ve eğer hepsini meta veri deposu gibi tek bir yerden alabilirlerse, o zaman daha da iyi olur. İnsanlar istediklerini bir kerede elde edecekler - projelerimizde bunun üzerinde çalışıyoruz ” diyor.

Geleceğe bakmak:

Metaverse nispeten yeni olsa da, modanın geleceğinin bir parçası olacağı açık. Ne de olsa şu anki dünyamızın büyük bir parçası ve metaverse onu bir dereceye kadar modellemek içindir. Meta evrendeki bu moda etkisi akışı sadece moda tasarımcıları ve evlerin kendileri tarafından değil, aynı zamanda bu dijital sıçramayı yapmaları için kaynak yaratacak birçok şirket tarafından da sağlanacak.

Sonuç olarak, metaverse'in keyfini her zamankinden daha özgürce ve daha şık bir şekilde çıkarabilen tüketiciler en büyük faydayı görecekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder