Samsung Galaxy S22+ ve S22 Ultra yenileme hızı açıklandı - TeknoBiyonik

GÜNCEL

20.02.2022

Samsung Galaxy S22+ ve S22 Ultra yenileme hızı açıklandı


Galaxy S22 serisi ve ekranlarının yenileme hızları hakkında çok fazla kafa karışıklığı var. S22+ ve S22 Ultra'yı inceleme sürecindeyiz ve Samsung'un PR'sinin yapamadığını denemek ve netleştirmek için deneyimlerimizi paylaşmak istedik.

Resmi iddialarla başlayalım. Samsung Galaxy S22 Ultra ekranı, 1Hz'den 120Hz'e kadar değişen bir yenileme hızına sahiptir. Galaxy S22 ve S22+ yalnızca 48-120 Hz aralığını kapsar. Bu, başlangıçta farklı rakamlar yayınladıktan sonra şirketten yapılan son açıklama. Sorun şu ki, orijinal sayılar tamamen doğru olmasa da yenileri de doğru değil.








Devam etmeden önce, yenileme hızı ve kare hızı arasındaki ayrımı yapmalıyız. Genellikle birbirine bağlıdırlar, ancak olmak zorunda değildirler - özellikle S22 telefonlarında. Kare hızı, GPU'nun ne sıklıkta yeni bir görüntü çizdiğini ifade eder. Yenileme hızı, ekran donanımının o görüntüyü gerçekte ne sıklıkta alıp size gösterdiğidir.

Galaxy S22+ ve S22 Ultra'daki Android 12 destek API'lerini kontrol ettik ve panellerinin şu hızlarda yenilenebileceğini gördük: 10Hz, 24Hz, 30Hz, 48Hz, 60Hz, 96Hz ve 120Hz. Ancak günlerce süren testlerden sonra, S22+'ın 10 Hz'de çalıştığını hiç görmedik. Ancak 24Hz'de çalıştığını gördük. Evet, 24Hz, Samsung'un resmi olarak reklamını yaptığından daha düşük. Ultra'ya ve neden 1Hz'i listelemediğine gelince, buna daha sonra geleceğiz.

Kullanıcı arayüzünün oluşturulduğu gerçek kare hızı ilişkilidir ancak yukarıda belirtilen sayılarla aynı değildir. Bunu izlemek için Samsung, Geliştirici menüsüne GPU Watch adlı şık bir araç ekledi ve bu, Android SurfaceFlinger'ın grafik arabelleğe çıktısını gösteren bir kaplamayı ortaya çıkardı. Başka bir deyişle, bu, ekran için bir yenileme hızı ayarından ziyade bir fps sayacıdır.

Statik bir görüntü gösterirken aslında S22+ UI'nin 1 fps'ye düştüğünü gördük. Ekranların gerçek yenileme hızı daha yüksekti, genellikle 24 Hz. "Genellikle", ancak yenileme hızı telefonda şu anda çalışmakta olana ve telefonla etkileşime girip girmediğinize uyum sağladığı için her zaman değil.


Ayrıca, siz ekranla etkileşime girmeden tarayıcının 60 fps'den daha yüksek bir hızda bir şey göstereceği pek çok gerçek pratik senaryo düşünemiyoruz, bu nedenle Samsung gerçekten doğru seçimi yapmış olabilir.

Video oynatılırken yenileme hızı kullanımı özellikle şıktır ve oynatılan videonun fps'sini takip etme eğilimindedir. 24 fps'lik bir klip oynatın ve S22+, ekranını 24 Hz'de çalıştıracak kadar akıllıdır. 30 fps 30Hz ile sonuçlanır ve 60 fps 60Hz yapar, meseleyi anladınız. Bu mantığı nadiren açmayı başardık, etkileyici bir şekilde iyi çalışıyor.

Daha da iyisi, bu davranışın mevcut olduğunu ve yalnızca yerel video oynatırken değil, aynı zamanda YouTube veya Netflix gibi yerlerden video akışı yaparken de çalıştığını doğruladık.

Tüm bunlar, Galaxy S22 Ultra ve LTPO 2.0 ekranının S22 ve S22+'nın LTPS ekranlarına göre gerçek bir avantajı olmadığı anlamına mı geliyor? Pek değil - iki ekran türünün çok farklı davrandığı ve HDR video oynatmayla ilgili olduğu bir kullanım durumu bulduk.

Ekran "HDR moduna" girdiğinde, Galaxy S22+ ekranı, oynatılan HDR içeriğinin kare hızından bağımsız olarak yenileme hızını 120 Hz'ye kilitler. Bu, pil tasarrufu açısından ideal değil, ancak yazılımdan ziyade donanımın bir sınırlaması gibi görünüyor.

Bunu söylüyoruz çünkü Galaxy S22 Ultra, muhtemelen LTPO 2.0 teknolojisi sayesinde HDR oynatma sırasında yenileme hızı değiştirme mantığını koruyor. Ancak bu, S22 Ultra'nın S22+'ya atfedilecek bir eksiklikten ziyade yaptığı işte mükemmel olması durumudur. Açık olmak gerekirse, SDR görüntüleri, S22+ ekranının yenileme hızını video kare hızıyla eşleştirmesine izin veriyor.

Ancak Galaxy S22 Ultra'nın avantajı, ilk başta düşündüğümüz kadar büyük değil. Telefonun 1Hz'e düştüğünü hiç görmedik - ya da gerçekten 24Hz'in altına. Şimdiye kadar yaptığımız tüm testler sırasında hem Galaxy S22+ hem de S22 Ultra, en düşük yenileme hızları olarak 24Hz gösterdi.

Son olarak, 60 fps'nin üzerinde işleyebileceğini bildiğimiz birkaç oyun denedik. Bunların tümü, mümkün olan en yüksek fps sayısını elde etmek için Galaxy S22+'ın ekranını 120Hz'e geçirmesiyle beklendiği gibi çalıştı.

Samsung'un yeni GPU İzleme katmanı sayesinde, artık oyunların gerçekten 60 fps'nin üzerinde çalıştığını kanıtlamak için etkin bir oyun içi fps sayacı veya en azından yakın bir tahmin elde edebiliyoruz. Önceden görsel bir tahmine güvenmek zorundaydık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder