Rusya Ukrayna gerilimi: Joe Biden, ABD vatandaşlarının Ukrayna'yı şimdi terk etmesi gerektiğini söyledi - TeknoBiyonik

GÜNCEL

12.02.2022

Rusya Ukrayna gerilimi: Joe Biden, ABD vatandaşlarının Ukrayna'yı şimdi terk etmesi gerektiğini söyledi

Ukrayna kuvvetleri, Rus işgali endişeleri arasında tatbikatlar düzenliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, artan Rus askeri harekatı tehditlerini gerekçe göstererek Ukrayna'da kalan tüm Amerikan vatandaşlarını ülkeyi derhal terk etmeye çağırdı.

Biden, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Amerikalıları kurtarmak için asker göndermeyeceğini söyledi.

İngiltere de dahil olmak üzere diğer bazı ülkeler de vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

Rusya, sınırın yakınında 100.000'den fazla asker toplamasına rağmen Ukrayna'yı işgal etme planlarını defalarca reddetti.

Ancak komşu Belarus ile büyük çaplı askeri tatbikatlara yeni başladı ve Ukrayna, Rusya'yı denize erişimini engellemekle suçladı.

Kremlin, eski Sovyet komşusunun NATO'ya katılmamasını sağlamak için "kırmızı çizgiler" uygulamak istediğini söylüyor.

Bay Biden , NBC News'e verdiği demeçte , "Amerikan vatandaşları şimdi gitmeli" dedi .

"Dünyanın en büyük ordularından biriyle uğraşıyoruz. Bu çok farklı bir durum ve işler hızla çılgına dönebilir."

Kendisini kaçan Amerikalıları kurtarmak için asker göndermeye teşvik edebilecek bir senaryo olup olmadığı sorulduğunda Bay Biden, "Olmaz. Bu, Amerikalılar ve Rusya birbirine ateş etmeye başladığında bir dünya savaşı. Bizden çok farklı bir dünyadayız. hiç oldum."

Hollanda, Japonya ve Güney Kore de dahil olmak üzere bir dizi başka ülke de vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etmelerini söyledi. Letonya uyarısında "Rusya'nın oluşturduğu güvenlik için ciddi bir tehdit" olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cuma günü Avustralya'ya yaptığı ziyarette, "bir işgal her an başlayabilir ve açık olmak gerekirse, olimpiyatlar da dahil olmak üzere" dedi. Çin'deki Kış Olimpiyatları'nın 20 Şubat'ta sona ermesi planlanıyor.


Ukrayna'daki mevcut krizi yatıştırmak için diplomatik çabalar sürüyor.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Moskova'daki mevkidaşını, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin her iki ülke için de "trajik sonuçları" olacağı konusunda uyardı. Ancak Sergei Shogiu, Avrupa'da artan askeri gerilimlerin "bizim hatamız olmadığını" söyledi.

Mevcut gerilimler, Rusya'nın Ukrayna'nın güney Kırım yarımadasını ilhak etmesinden sekiz yıl sonra geldi. O zamandan beri, Ukrayna ordusu Rusya'nın sınırlarına yakın doğu bölgelerinde Rus destekli isyancılarla bir savaşta kilitlendi.

Bu arada Ukrayna, Rusya'yı deniz tatbikatlarına hazırlanırken denize erişimini engellemekle suçladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Azak Denizi'nin tamamen kapatıldığını ve Karadeniz'in Rus kuvvetleri tarafından neredeyse tamamen kesildiğini söyledi.

Rusya'nın deniz tatbikatları önümüzdeki hafta Ukrayna'nın güneyindeki iki deniz, Karadeniz ve Azak Denizi'nde yapılacaktı.

Ancak Ukrayna Sınır Muhafız Teşkilatı Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın kendilerine hem Rusya hem de Ukrayna sınırındaki bir iç deniz olan Azak Denizi'ndeki tatbikatını iptal ettiğini söylediğini söyledi. 

Ukrayna liman otoritesi daha sonra oradaki kısıtlamaların kaldırıldığını söyledi




Cuma günü Kırım'da Rus deniz tatbikatı yapılırken, Ukrayna'nın kuzeyindeki Beyaz Rusya'da 10 gün süren askeri tatbikatlar devam etti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye çalışması halinde, tatbikatların Rus ordusunu Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaştırarak şehre saldırıyı kolaylaştıracağı yönünde korkular var. Rusya, tatbikatlar sona erdikten sonra birliklerinin kalıcı üslerine döneceğini söyledi.

Yetkililer birkaç ayrıntı vermesine rağmen, Ukrayna kendi 10 günlük askeri tatbikatlarını başlattı.


Moskova, Rusya ile derin sosyal ve kültürel bağları olan eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Ukrayna'nın bir gün Batı savunma ittifakı Nato'ya katılabileceğini kabul edemeyeceğini söylüyor ve bunun dışlanmasını talep ediyor.

Rusya, 2014'ten bu yana Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde kanlı bir silahlı isyanı destekliyor. O zamandan bu yana aralarında çok sayıda sivilin de bulunduğu yaklaşık 14.000 kişi çatışmalarda öldü.

Doğu Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirmeyi amaçlayan Minsk anlaşmalarına yeniden odaklanmanın mevcut krizi yatıştırmak için bir temel olarak kullanılabileceği yönünde bazı öneriler var.

Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya anlaşmaları 2014-2015'te destekledi.

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder