Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı - TeknoBiyonik

GÜNCEL

12.11.2018

Dünyanın En Hızlı Bilgisayarı

ABD şimdi dünyanın en hızlı iki süper bilgisayarına sahip


İki yılda bir yayınlanan sıralamalara göre dünyanın iki en hızlı süper bilgisayarı şimdi Amerikalı. İki bilgisayar olan Summit ve Sierra, IBM teknolojisini kullanıyor.

Zirve, Haziran ayında dünyanın en hızlı bilgisayarını , saniyede 122.3 petaflop hızında matematiksel test LINPACK yaptı. (Her petaflop, bir quintillion matematik işlemidir.) O zamandan bu yana, daha fazla yükseltmeler aldı ve şimdi test, saniyede 143.5 petaflops hızında gerçekleştirebiliyor, bu da listedeki diğer 499 süperbilgisayarın üzerine bir performansını gösterebiliyor.

Bu arada Sierra, Summit'in 2,4 milyonu olan 1,6 milyon işlemci çekirdeği ile Zirvenin arkasında ilerliyor. Bunun dışında, her iki süper bilgisayar da benzer özelliklere sahiptir: Nvidia Tesla V100 hızlandırıcı çipleri olan IBM Power9 işlemciler. Yine de, daha az işlemci çekirdeğine sahip olan Sierra, bir Çinli bilgisayarı olan Sunway TaihuLight'ı, 71.6 petaflops'tan 94.6 petaflop'a kadar bilgisayar gücünü artıran yeni bir güncelleme ile listeden kapatabildi.

ABD hükümeti, süper bilgisayar silahlanma yarışına yatırım yaptı. Son zamanlarda , 2017yılında, bu inanılmaz hesaplamaları yapabilen bilgisayarları oluşturmak için IBM, Cray, AMD, Intel ve Nvidia gibi finans şirketlerine 258 milyon dolar harcadı . Süper bilgisayarlar, iklim değişikliğini tahmin etmek, kanser için bir tedaviye bakmak ve nükleer füzyonu araştırmak için kullanılabilir.
Genel olarak, ilk 10 süper bilgisayarın beşi Amerikan, ikisi Çin, İsviçre, Japonya ve Almanya'nın her biri  İlk 500 süper bilgisayar bir yonga yığını kullanmaktadır: Intel temel olarak işlemcileri sağlarken, Nvidia GPU'larına benzer şekilde hızlandırıcı çipler sağlıyor.

2 yorum: